You are here: Home » Artikelen over omgaan met emoties » Wat betekent het als je niets voelt?

Wat betekent het als je niets voelt?

Wat kost het als je geen blijdschap meer kan voelen?

Wat kost het als je geen medeleven meer kan voelen?

Wie ben je als je niet weet wat je blij maakt of wat je raakt?

Omdat emoties verbonden zijn met je lichaam zijn de gevolgen op fysiek niveau snel voelbaar. Daarnaast heeft het onderdrukken van emoties invloed op je relaties. Wanneer je je niet emotioneel kunt verbinden met mensen ga je wellicht deze leegte compenseren met drukke activiteiten of kicks zodat je toch nog iets kan voelen. Maar je kunt ook proberen te voldoen aan de normen en verwachtingen van anderen, dan word je een marionet die beweegt om te voldoen aan de verwachtingen van iedereen. Een emotieloos leven kan een afgesloten, eenzaam en levenloos leven zijn. In extreme mate kan het ervoor zorgen dat je jezelf gaat isoleren of dat je depressief wordt.

Het onderdrukken van emoties heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid, het beperkt je in sociale relaties en in de kwaliteit van leven. Daarnaast kan het leiden tot cynisme, vervreemding of depressie. Er zijn veel manieren om niet te hoeven voelen. Zo kun je emoties wegrationaliseren of bagatelliseren.

Wil je ontdekken welke strategie jij hebt om emoties te vermijden?

Stuur mij de lijst met 17 strategieen om emoties te vermijden

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Lichamelijke klachten

“Het lijdt weinig twijfel dat de wijze waarop wij denken en waarop wij op de wereld reageren, van aanzienlijke invloed is op het risico dat we een hartziekte krijgen.”

Paul Martin Uit: Lichaam en geest

Een lichamelijke klacht staat meestal niet op zichzelf. Maar eenmaal bij de dokter gaat de aandacht naar het symptoom. Als de dokter er niet uitkomt, word je doorverwezen naar een specialist die zich nog meer heeft beperkt tot een klein afgebakend gebied van het lichaam. Terwijl het symptoom wordt behandeld, blijft de oorzaak onbekend en wordt je innerlijke disbalans genegeerd. Lichamelijke klachten zijn vaak een symptoom en vragen aandacht om stil te staan bij je gehele welzijn. Wanneer je de informatie van de symptomen negeert, loop je het risico dat het lichaam ervoor zorgt dat je letterlijk stil komt te staan. Zo hoor ik regelmatig verhalen van mensen die door een burn-out of een ongeluk thuis kwamen te zitten en achteraf beseften dat deze situatie het beste was wat hun had kunnen overkomen, omdat ze de tijd hadden om over zichzelf na te denken. Uiteindelijk leidde dit tot een wending in hun leven.

We hebben in onze taal verscheidene uitdrukkingen die de psychologische functie aangeven van een bepaald orgaan evenals de samenhang tussen lichaam en emotie.

  • Je gal spuwen
  • Maak van je hart geen moordkuil
  • Je hart luchten
  • Dit gaat me door merg en been
  • Het hangt me de keel uit
  • Ik kan er wel van kotsen
  • Iets op je lever hebben
  • Dit besluit ligt zwaar op de maag

Het leven begint met de ademhaling.

Een diepe, volle ademhaling zorgt voor een ontspannen en vitaal lichaam. Een verkrampte of oppervlakkige ademhaling onderdrukt de energie van emoties en zorgt voor een gespannen lichaam. Hyperventilatie kan een reactie zijn op een emotionele situatie waarbij de balans tussen in- en uitademen is verstoord.

“Door het tekort aan zuurstoftoevoer ontstaat er benauwdheid en wordt er nog sneller geademd. De zuurstof-koolzuurverhouding raakt uit balans. Er ontstaat een te lage koolzuurspanning en een verhoogde zuurgraad in het bloed. Dit veroorzaakt ongewone lichamelijke reacties zoals stijve lippen en verkrampte ledematen. Om toch nog extra lucht te krijgen, worden schouders en borstbeen opgetild waardoor er pijn in de nek, schouders en achter het borstbeen ontstaat. Dat is allemaal nogal beangstigend.”

Els Kikke Uit: ‘Loskomen’

 Stress

Stress of spanning is een normaal onderdeel van ons leven. Gezonde spanning (of inspanning) is nodig om in actie te kunnen komen. De inspanning verandert in een ongezonde spanning wanneer je bijvoorbeeld teveel van jezelf eist of wanneer emotionele factoren een rol spelen. Zo kunnen situaties die emotioneel veeleisend zijn een rol spelen bij het ontstaan van ongezonde spanning. Denk aan een slechte relatie, langdurige werkloosheid of een conflict op het werk. Wanneer je in zulke omstandigheden emoties onderdrukt of vermijdt, bouwt de spanning zich op. Deze spanning kan ervoor zorgen dat je je opgejaagd en rusteloos voelt. Daarnaast kun je last krijgen van ongeduld, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Al snel kunnen dit soort klachten je zodanig in beslag nemen dat je weinig ruimte en energie overhoudt voor je omgeving.

Stress maakt het moeilijk om lichamelijk te ontspannen. Sporten kan in dat geval een tijdelijk hulpmiddel zijn, omdat het helpt bij het ontladen van opgehoopte spanning. De fysieke activiteit zorgt ervoor dat je moe wordt waardoor je je kunt ontspannen. Veel mensen gaan in de avond sporten, zodat ze daarna goed kunnen slapen. De ontspanning is tijdelijk, omdat de oorzaak van de spanning niet is opgelost. Wanneer je jezelf afhankelijk maakt van sport om tot ontspanning te komen, loop je het risico dat je zowel geestelijk als fysiek uitgeput raakt. Vervolgens vermindert je weerstand en wordt de kans op lichamelijke klachten groter.

Sommige mensen vertalen hun spanning als gedrevenheid, omdat de spanning onrust veroorzaakt in het lichaam. Maar de onrust is een signaal dat je ergens emotioneel gespannen van wordt. Dat kan verwarrend zijn. Echte gedrevenheid komt voort uit een innerlijke drijfveer en geeft in tegenstelling tot een onplezierige onrust een gevoel van plezierige opwinding. Onrust kan een symptoom zijn van bijvoorbeeld angst, irritatie of frustratie. Wanneer je chronisch emoties onderdrukt, bestaat de kans dat je ook chronisch spanning ervaart. Daarnaast kan chronische spanning ontstaan door posttraumatische stress.

Je kunt niet niet voelen

Dus in elke situatie ervaar je bewust of onbewust emoties, ook al heb je een effectieve strategie om emoties niet te voelen. Het kost energie om de natuurlijke stroom van emoties tegen te houden en dan nog zullen ze zich ondergronds in het lichaam kenbaar maken. Hoe langer je in een stressvolle situatie zit, hoe groter de kans dat het lichaam uiteindelijk gaat protesteren. Omdat lichaam en geest met elkaar zijn verbonden geven de lichamelijke klachten aan dat het innerlijke evenwicht verstoord is. Zo kan angst je misselijk maken, stress je buikpijn geven en verdriet hoofdpijn veroorzaken. Dit zijn een aantal voorbeelden, maar we hebben allemaal zo onze specifieke gevoelige plekken in ons lichaam waar we last van krijgen als we onze emoties te lang negeren of onderdrukken.

Wanneer je jouw emoties onderdrukt, negeert, vermijdt, rationaliseert, niet serieus neemt, overschreeuwt of gewoon niet voelt, heeft dat grote gevolgen.

Vijftien mogelijke gevolgen op een rij, als je niets voelt:

  • Je weet niet wie je echt bent
  • Je weet niet wat je werkelijk nodig hebt
  • Je weet niet wat je diep van binnen blij maakt
  • Je hebt geen innerlijke kompas
  • Je kunt jezelf, zoals je echt bent, niet laten zien
  • Anderen weten niet wie je echt bent
  • Anderen weten niet wat je echt nodig hebt
  • Je weet niet wat anderen werkelijk nodig hebben
  • Jouw relaties hebben geen diepgang
  • Je kunt geen intimiteit ervaren
  • Je kunt jouw ervaringen niet gevoelsmatig delen
  • Je ervaart eerder leegte en eenzaamheid
  • Je raakt vervreemd van jezelf
  • Je hebt meer kans om depressief te worden
Een boek dat ik destijds zelf graag had willen lezen, omdat ik al jong het contact met mijn emoties kwijt was en een lange weg heb doorlopen om ze te herkennen, erkennen en te kunnen uiten. Daarnaast kom ik in mijn werk als managementtrainer en coach veel mensen tegen die geen idee hebben hoe emoties een rol spelen in hun werk en leven. Dit boek is voor iedereen, jong en oud, van timmerman tot en met advocaat, die zichzelf beter wil leren begrijpen, die worstelt met emoties en er niet goed raad mee weet. Ik heb er naar gestreefd om zoveel mogelijk informatie over emoties te verzamelen en duidelijk te rubriceren.

Wie zijn eigen gevoelens goed kent en accepteert, kan zich gemakkelijker verplaatsen in de emoties van anderen.

Daardoor verbetert de kwaliteit van je relaties. Door het bevorderen van je emotionele welzijn, ondersteun je jouw lichamelijke gezondheid. Tegelijkertijd leer je jezelf beter kennen en krijg je meer vat op je emoties.

Copyright: Marja Postema Emotionele Intelligentie Academie

 

Wil je meer leren voelen en benoemen van je emoties?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching 

Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou de beste aanpak is.

Een intake-, kennismakingsgesprek is gratis.

 

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP

Voor iedereen die al even bezig is met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.

Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering.

De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.

Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek

 

Zowel de coaching als de opleiding is in Amersfoort.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl