You are here: Home » In de beste families » De kracht van biografiewerk bij het oplossen van patronen

De kracht van biografiewerk bij het oplossen van patronen

Hoe jouw levensgeschiedenis je kan helpen bij het oplossen van beperkende patronen

 Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden,

maar het moet voorwaarts worden geleefd.

Soren Kierkegaard (Deense filosoof)

Waarom is het belangrijk is om aan de slag te gaan met het verleden ?

We leven ons leven vaak op een onbewuste automatische piloot en vanuit een behoefte om in onze comfort-zone te blijven. Maar wat als dat leven doodloopt of  diepe verlangens niet geleefd worden en dierbaren of werkgevers steeds weer met dezelfde kritiek komen? Misschien heb je geprobeerd te veranderen maar komt je steeds  weer terug op dat bekende, oude, vertrouwde pad. Dan is het tijd om het leven achterwaarts te begrijpen, zoals de Deense filosoof Kierkegaard zo mooi omschreef.

De eerste band is met de ouders

Hier wordt de basis gelegd voor de manier waarop je later met mensen omgaat en in het bijzonder of je een verbinding aangaat of veel alleen wilt doen. Tijdens je geboorte verlaat je de veilige, geborgen haven van de baarmoeder. Deze heftige ervaring wordt verzacht als je liefdevol wordt ontvangen. In die eerste paar jaar ben je  totaal afhankelijkheid van, voornamelijk, de moeder, dat zij reageert op de behoefte  om weer helemaal een met haar te zijn. Alleen vanuit deze veilige en geborgen symbiose kun je je van haar losmaken en de wereld gaan ontdekken. Rond het tweede levensjaar wil je de omgeving onderzoeken en zelf dingen doen. Je leert de macht van het woord ‘nee’. Wanneer je ervaart dat je mag zijn zoals je bent en binnen veilige grenzen mag doen wat je wilt doen, wordt de basis gelegd voor een gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Dit proces van hechting en onthechting is heel kwetsbaar, maar een voorwaarde om een stabiele persoonlijkheid te kunnen ontwikkelen en later stabiele relaties aan te kunnen gaan.

Sommige ouders zien de behoefte aan autonomie als een koppigheidsfase, wat de kop ingedrukt moet worden. Omdat het kind afhankelijk is van de ouders, past het zich altijd aan hen aan. Wanneer je als kind steeds te horen krijgt dat je je mond moet houden, omdat je te dom of te klein bent of omdat anderen het beter weten, zal het gevoel van machteloosheid als een bodem onder je bestaansrecht worden gelegd. Je kan uit zelfbescherming hebben gekozen voor gehoorzaamheid, behulpzaamheid of vriendelijkheid. Later in je volwassen leven voel je je waarschijnlijk schuldig, wanneer je je eigen weg wilt gaan. Maar je kan er ook juist voor hebben gezorgd dat je op een machtspositie terecht bent gekomen, zodat niemand je meer kan vertellen watje moet doen of laten. Je houdt de touwtjes in eigen hand en zult moeite hebben om je te verbinden aan anderen.

Verschillende invloeden die je persoonlijkheid hebben gevormd

Je bent o.a. beïnvloed door de cultuur, tijdsgeest, opvoeding, voorbeeldgedrag en ervaringen. Hierdoor ontstaan gevoeligheden, bijvoorbeeld bang om afgewezen te worden en heb je conclusies getrokken bijvoorbeeld; ‘ik zal bewijzen dat ik de moeite waard ben’, ‘ik los alles zelf wel op’ of ‘ik kan het niet alleen’. Deze gevoeligheden en conclusies lopen onbewust als een rode draad door het leven. Het gedragspatroon dat je hebt ontwikkeld, heeft je geholpen om goed door de kindertijd te komen. Het geeft je een veilig gevoel. Dat maakt het moeilijk om te veranderen, want niemand wil zich onveilig voelen, dus neemt men geen enkel risico.

De ervaringen tijdens de eerste zeven jaar, heeft voor een groot deel bepaald hoe iemand zich heeft ontwikkeld. Het fundament wordt dan gevormd. Dat gaat over gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen, vertrouwen in anderen, het gevoel de moeite waard te zijn en het gevoel dat je iets kunt.

Om patronen vanuit de bron op te lossen zul je aan de slag moeten gaan met dit fundament anders blijft de verandering aan de oppervlakte en dat waait zo weer weg. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens compleet wil zijn. Het is een weg die ik zelf heb afgelegd.

Leer belemmerende gedragspatronen vanuit de bron op te lossen
Leer het beschermingsgedrag te ontmantelen zodat je toegang krijgt tot hun authentieke zelf
Maak gebruik van een effectief stappenplan, waarmee je wezenlijke veranderingen bereikt

“De begeleiding van Marja was uitstekend. Zij heeft een gave om als het ware met de analytische kundigheden  van een medisch specialist precies te achterhalen waar de defensie mechanismen verborgen zitten en hoe je die ook nu nog gebruikt en er dus last van hebt. Maar ook hoe je ze uiteindelijk kunt verwijderen of liever: veranderen. Al deze processen werden door Marja heel scherp gezien en dat was soms heel confronterend.”
Deelnemer opleiding najaar 2018

Lees wat de opleiding Emotioneel Meesterschap voor voor je betekenen?

Lees en luister naar de ervaringen van de ex-deelnemers:

 

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP 

 

Wil je eerst gratis kennismaken?

Dat kan. Meld je aan via het contactformulier.

mm

Marja heeft meer dan twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectieve stappenplan ontwikkeld die leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl