Wie je moet zijn van jezelf en wie je bent kunnen aardig met elkaar in conflict zijn
Een kennis van mij, zeg maar Hans, is altijd supervriendelijk en tolerant. Wanneer iemand naar tegen hem doet, praat hij dat goed. Situaties die frustrerend zijn, relativeert hij. Misschien denk je, nou dat is toch mooi. Dat is ook mooi maar als dat betekent dat je je eigen gevoelens verloochend, is dat minder mooi. We hebben nu eenmaal gevoelens van irritatie, want in het dagelijkse leven zijn er mensen die je onvriendelijk of onheus bejegenen. Als je voortdurend je irritaties negeert maken ze zich op een andere manier kenbaar. Hans heeft regelmatig hoofdpijn of hij maakt cynische grappen over anderen. Wie je denkt dat je bent wordt voor een groot deel beïnvloedt door de normen en waarden waarmee je bent grootgebracht. Gedrag en emoties die door de omgeving werden bevestigd en gewaardeerd heb je ontwikkeld en gedrag en emoties die werden genegeerd en afgekeurd heb je niet ontwikkeld. De ouders van Hans waren hulpverleners en stonden altijd klaar om mensen te helpen. De norm dat ieder mens in wezen goed is en recht heeft op hulp, liet geen ruimte voor intolerantie en eigen behoeftes.
Paul een cliënt, kreeg als oudste kind in een gezin met zes kinderen al jong verantwoordelijkheid voor de zorg van zijn broertjes en zusjes.
Hij kreeg een verantwoordelijke rol in het gezin omdat zijn ouders moeite hadden om voor het gezin te zorgen. Zijn broertjes en zusjes waren afhankelijk van zijn zorg en zijn liefde. Hij ontwikkelde zich tot een serieuze hardwerkende man met veel verantwoordelijkheidsgevoel. Dat was zijn zelfbeeld en het beeld dat anderen van hem hadden. Hier werd hij in bewonderd en gewaardeerd. Wellicht denk je nu ook, wat mooi. Dat dacht zijn werkgever ook en zijn collega’s ook. Paul was 45 toen hij bij mij op coaching kwamen omdat hij steeds vaker een hekel had aan zijn werk. Door de inzichten die hij kreeg met behulp van het biografisch werken werd hem helder dat hij altijd de sterkste moest zijn. Hij had ook het beeld van zichzelf dat hij sterk was en alles aan kon. Maar het werd hem ook duidelijk dat hij altijd meer verantwoordelijkheid op zich nam dan goed voor hem was. Het voelde niet als een keuze het moest anders moest hij mensen teleurstellen en dat kon hij niet. Hij is altijd een steun voor anderen geweest maar zelf heeft hij nooit geleerd steun te ontvangen of te vragen.
Door de coaching is zijn zelfbeeld veranderd.
Hij is nog steeds een serieuze, hardwerkende man met veel verantwoordelijkheidsgevoel maar hij ontdekte dat hij ook iemand is die niet alles aankan en die ook steun nodig heeft. Sinds Paul ontdekt dat hij meer is dan de serieuze verantwoordelijke man, is hij nieuwsgierig geworden naar zichzelf. Er valt van alles te ontdekken. Emoties bestonden niet in het gezin waarin hij opgroeide. Hij dacht altijd dat hij een nuchtere, rationele man was. Ik trek mijn wenkbrauw op als hij dat zegt. “Ik weet niet of ik dit verder wel wil onderzoeken. Straks blijkt dat ik een echte ‘softie’ ben.” zegt hij. “Dat is je goed recht”, zeg ik.
Zo hebben we allemaal een zelfbeeld ontwikkeld.
We hebben een beeld over wie we zijn, maar het is de vraag of je zo bent of dat je zo bent geworden. Misschien ben je inderdaad gewoon nuchter maar misschien ben je ook wel gevoelig en onderdruk je dat.
Je trekt al jong in je leven conclusies over hoe je hoort te zijn. Deze conclusies zijn weinig genuanceerd want je leefwereld is maar klein en je bent nog niet in staat complexe analyses te maken. Dus de eerste indrukken krijgen een absoluut karakter. Als vader regelmatig uitgeput thuiskomt van zijn werk uit de grote stad dan kan een kind denken dat het leven in de grote stad wel heel zwaar moet zijn. Daarnaast hebben kinderen de neiging alles op zichzelf te betrekken. Dus als moeder vaak zucht en klaagt kan het kind denken dat het een last is en besluit niet meer lastig te zijn. Deze conclusies bepalen je zelfbeeld en je zelfbeeld bepaald hoe je later in het leven staat.
Door de waardering die je krijgt of het feit dat anderen je nodig hebben is het vaak moeilijk om te veranderen.
Het is fijn om aardig of interessant gevonden te worden door anderen. Dat kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld doet alsof je altijd vrolijk of optimistisch bent, je doet alsof je altijd klaar staat voor een ander, je doet alsof je altijd de leukste of slimste bent. Je wilt zelf ook graag geloven in dit idealistische zelfbeeld. Het voordeel is het je een gevoel van eigenwaarde geeft. De keerzijde is dat het vaak moeilijk is vol te houden omdat het niet realistisch is. Daarnaast zien anderen vaak meer dan je wilt. Non-verbaal geef je meer van jezelf weg dan je lief is. Een verkrampte glimlach die aangeeft dat je toch niet zo vrolijk bent. Je houding, onbewuste bewegingen, gezichtsuitdrukking en de toon van je stem, verraden vaak wat er echt door je heen gaat.
Doe de gratis Zelfbeeld test en krijg een spiegel voorgehouden.
De kracht van het biografisch werken bij het loskomen van levenslange patronen
We erven de onopgeloste problemen uit ons verleden. Als we onze eigen familiegeschiedenis niet kennen, maken we meer kans patronen van vroeger te herhalen of ons er gedachteloos tegen te verzetten. Daardoor wordt niet duidelijk wie we eigenlijk zijn. Vaak weten we niets over de krachten die het leven van onze ouders hebben vormgegeven. Ook onze plaats binnen de rij kinderen in ons ouderlijk gezin is een factor die van invloed is geweest op de manier waarop we relaties hanteren.
Onze levensgeschiedenis heeft ervoor gezorgd dat we een bepaalde basishouding in het leven hebben. Van uit deze basishouding gaan we met anderen om. Vanuit een bepaalde bril kijken we naar de wereld. Welke bril heb jij op?
Wil je loskomen van beperkende patronen en ontdekken wie je nog meer bent?
Wil je onderzoeken of jouw zelfbeeld jouw levensgeluk in de weg staat?
Heb je het idee dat je een rol speelt, dat je alleen maar geeft en niets krijgt of dat je je voortdurend aanpast aan de verwachtingen van anderen?
Wordt het niet tijd om eindelijk eens te leven vanuit jezelf?
Heb je zin om op avontuur te gaan en jezelf beter te leren kennen?
Wil je een andere richting geven aan je leven?
Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching
Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou de beste aanpak is.
OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP
Voor iedereen die bezig wil zijn met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.
Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.
Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering en loyaliteit
De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.
Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek
Woon je te ver weg maar wil je hier toch mee aan de slag?
Online cursus Ontspannen jezelf zijn.
Ik leer je allerlei beelden en ideeën over jezelf, die niet bijdragen aan jouw levensgeluk, los te laten. Ik biedt je een stappenplan aan waar ik al meer dan 20 jaar mee werk en wat zijn effectiviteit heeft bewezen.
Lees meer over de online cursus Ontspannen jezelf zijn