You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » Meer jezelf zijn minder jezelf aanpassen

Meer jezelf zijn minder jezelf aanpassen

Meer jezelf zijn minder jezelf aanpassen

Ben je altijd bezig anderen het naar de zin te maken?

Heb je vaak het idee dat je niet goed genoeg bent?

Heb je geen idee wat je eigen behoeftes zijn?

Je aanpassen aan wat gewenst is

Veel mensen  passen zich aan wat gewenst is of van je verwacht wordt. Anderen zijn steeds gericht op een harmonieuze sfeer of zorgen voor een gezellige noot. Dat maakt het moeilijk om jezelf te zijn en in de loop van de tijd vergeet je wie je zelf bent en wat je zelf wilt. Herken je dit?

Wanneer je je hierin herkent dan is de kans groot dat je je vaak aanpast aan de wensen en verwachtingen van anderen. Waarschijnlijk voel je heel goed aan wat anderen nodig hebben en wil je ook graag helpen. Dat is een geweldige kwaliteit maar als je alleen maar geeft en gefocust bent op anderen, dan gaat dat ten koste van je eigen wensen en behoeften. Bijvoorbeeld de behoefte om te ontspannen of de behoefte om aandacht te krijgen en gezien te worden in wie jij bent. Wanneer je hier te lang mee doorgaat, loop je het risico vervreemd te raken van jezelf en raak je op, omdat er geen goede balans is tussen geven en ontvangen. Om te kunnen stoppen met aangepast gedrag, moet je eerst begrijpen hoe dit gedrag is ontstaan en wat het je oplevert.

Aangepast gedrag is beschermingsgedrag

Op  jonge leeftijd ben je nog niet in staat genuanceerd te denken, laat staan kritisch naar je ouders te kijken. Je ouders zijn almachtige goden die alles weten en kunnen. Stel dat een van de ouders vaak boos is, dan kun je niet bedenken dat de oorzaak hier wellicht op zijn werk ligt. Nee, kleine kinderen denken dat alles met hun te maken heeft. Het kind denkt dat vader boos is, omdat het een last is of vervelend of niet goed genoeg. Wanneer dit te vaak gebeurt, wil je deze pijnlijke confrontaties voorkomen. Je veronderstelt als je lief bent, of extra je best doet, dat je dan geen last bent en dat deze vervelende situaties niet meer voorkomen. Zo ontwikkel je aangepast gedrag, met als doel vermijden van mogelijke kritiek en kwetsing. Aangepast gedrag is dus een vorm van beschermingsgedrag, want het gedrag zorgt er voor dat je niet wordt afgewezen. Althans dat hoop je.

Je neemt situaties waar op basis van je verleden

Doordat je kijkt vanuit de bril van je verleden is de kans groot dat je gedrag van mensen verkeerd interpreteert en dat je de verkeerde conclusies trekt. Wanneer je leidinggevende bijvoorbeeld niet duidelijk laat merken dat hij tevreden is met je werk, kun je de conclusie trekken dat je werk niet goed genoeg is. Vanuit je ervaring in het verleden doe je nog steeds extra je best om enerzijds kritiek en kwetsing te voorkomen en anderzijds om waardering, goedkeuring en bevestiging te krijgen. Je veronderstelling is dat er iets mis met je is en dat je dat goed kunt maken door veel te geven. Perfectionisme en faalangst komen hier uit voort. Je probeert nog steeds door aangepast gedrag de bevestiging en liefde te krijgen die je als kind hebt gemist. Je leidinggevende of je collega’s moeten het gemis van je ouders goed maken en je bevestigen dat je goed bent zoals je bent. Zolang je niet bewust wordt van dit oude, onjuiste verhaal en je vervormde waarneming, zul je steeds weer opnieuw in een destructieve situatie terecht komen. Je strategie om je best te doen tot je er bij neervalt, in hoop op goedkeuring, is een doodlopende weg.

Ook al doe je zo je best, dit scenario zal niet de bevrediging en blijdschap opleveren die je gehoopt had 

Hoe komt dat?

Het is een kind scenario. Het kind wil gezien worden in zijn ware aard met al zijn gevoelens of die nu leuk of niet leuk zijn; met zijn angsten, boosheid, en verdriet. Diep van binnen wil je helemaal gezien worden. Als dat niet gebeurt, gaat een deel van jou zich heel eenzaam en verdrietig voelen. De gevoelens die gezien willen worden zijn in de kindertijd ontstaan. Wanneer deze gevoelens zich aandienen voel je je klein en kwetsbaar. Dat maakt het ook moeilijk om volwassen te reageren. Alleen door jezelf waar te nemen en bewust te worden van jouw oude interpretaties en conclusies, kun je dit leren los te laten. Het vraagt een goede samenwerking tussen ratio en emoties.

Het vermogen je aan te passen of te zorgen voor een harmonieuze sfeer is een absolute kwaliteit

en kan door anderen als een geschenk ervaren worden. De keerzijde is dat je jezelf waarschijnlijk tekort doet of dat je je vervreemd voelt van jezelf. Wanneer je je teveel aanpast aan de verwachtingen van anderen of teveel gericht bent op een harmonieuze sfeer ben je gericht op anderen en op de omgeving. Je gaat voorbij aan jouw wensen, mening en gevoelens. Misschien raak je geheel het contact kwijt met jouw wensen en behoeften. Dat kan een leeg en levenloos gevoel geven. Op het werk kun je te horen krijgen dat je niet zichtbaar bent of dat er meer daadkracht van je verwacht wordt. Teveel aanpassing leidt tot verkramping of tot eenzaamheid.

Lees  hoe je kunt stoppen met jezelf aan te passen

Wil je weten hoe jouw zelfbeeld nu is?

Met andere woorden hoe je jezelf ziet en hoe je denkt dat jij bent? In de gratis zelfbeeld test krijg je hier antwoorden op.

Ik meld me aan voor de gratis Zelfbeeld test
dit veld niet invullen s.v.p.

Wil je meer zorg dragen voor jouw basisbehoeften?
Wil je los komen van oude patronen?
Wil je meer jezelf zijn?

Het vervullen van jouw basisbehoeften is de basis voor een gelukkig leven. Doordat je vast zit in oude patronen of  een zelfbeeld waarbij je je opoffert voor anderen of niet in staat bent om je te verbinden, kan het zinvol zijn om hulp te vragen.

Kom je zelf er niet uit?

Ik help je graag om deze oude patronen en dikke muren op te lossen.

Ben je het contact verloren met je gevoelens?

Emoties en gevoelens kunnen een kompas zijn. Ze geven aan waar je blij van wordt en wat onaangenaam voor je is. In dat geval is de introductie training Emoties wat moet ik ermee? wellicht iets voor jou.

Meer info en startdata vind je hier

 

Heb je je zo goed aangepast aan de verwachtingen aan anderen, dat je niet meer weet wie je bent?

Dan is Module Wie ben ikwellicht iets voor jou

Meer info en startdata vind je hier

 

Woon je te ver weg maar wil je hier wel mee aan de slag?

Dan is de online cursus Ontspannen jezelf zijn wellicht iets voor jou

Meer info vind je hier

 

Wil je liever een intensieve individuele begeleiding?

Dat kan ook. Mijn praktijk is in Amersfoort. Neem contact met mij op via het contactformulier

 

Wil je eerst een (gratis) kennismakingsgesprek om te kijken wat het beste bij jou aansluit?

Neem contact met mij op via het contactformulier

Ben je professional?

Leer een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:

BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

 

mm

Marja heeft meer dan twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectieve stappenplan ontwikkeld die je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl