You are here: Home » Artikelen over kwetsbaarheid » Hoe kun je je kwetsbaarheid accepteren?

Hoe kun je je kwetsbaarheid accepteren?

 

 

 

 

 

Kwetsbaarheid betekent dat je accepteert dat onzekerheid en gevoeligheid onderdeel zijn van het mens zijn.

Wanneer je ervaart dat je goed bent zoals je bent, dan hoef je niets meer op te houden.  De volgende uitdagingen kunnen je helpen:

Niet perfect hoeven zijn

Perfect bestaat niet en voor een perfectionist zeker niet, want in zijn ogen kan het altijd beter. Dus de enige weg is je eigen houding ten aanzien van jouw streven veranderen. Dat betekent dat je jezelf toe staat om fouten te maken, ook eens slordig te mogen zijn en ervaren dat ‘goed genoeg’ je leven een stuk aangenamer maakt.

Lastige gevoelens toestaan

Om je kwetsbaarheid te kunnen accepteren is het belangrijk dat je gevoelens van onzekerheid, angst, schaamte en verdriet toe staat. Je kunt deze emoties uitnodigen door ze met compassie tegemoet te treden. Uiteindelijk komt het erop neer dat je jezelf toe staat te zijn wie je bent? Alleen op die manier ontwikkel je een gevoel van eigenwaarde.

Het beeld van jezelf bijstellen

Besef dat je meer bent dan iemand die zijn best doet, zich aanpast, sterk is, alles alleen kan of altijd aardig is. Wanneer je je bewust wordt van het beschermingsgedrag kun je jezelf gaan ontdekken.  Deze zoektocht begint in de kindertijd.  Wat  werd er van je verwacht, waar was je bang voor en waar schaamde je je voor? Welke gevoelens durfde je of mocht je niet tonen. Welke conclusies heb je getrokken over jezelf? Wat mag je van jezelf niet zijn? Wat zit er in jou verscholen dat naar buiten wil komen?

Het oordeel van anderen loslaten

Als kind wil je liefde en aandacht van je ouders. Je denkt dat je daar pas recht op hebt als je voldoet aan hun verwachtingen en leeft volgens hun normen en waarden.  Deze veronderstellingen zitten diep in je verankert. Bijvoorbeeld ‘Ik ben goed als ik aandacht en zorg heb voor anderen en ik ben slecht als ik aan mijn eigen behoeften denk’. ‘Ik ben goed als ik presteer maar ik ben slecht als ik wil luieren’.  Je zit gevangen in een afhankelijke ouder-kind relatie.  Je voelt je schuldig wanneer je denkt dat je slecht bent, of niet goed genoeg. Nu zijn het je ouders niet meer, maar is het je leidinggevende, collega’s of je partner. Doordat je vastzit in dit kind-denken ervaar je kritiek op gedrag persoonlijk. Het is belangrijk dat je deze afhankelijkheid los laat en start met jezelf lief te hebben met al je gevoeligheden en beperkingen.

Leven vanuit je gevoel

Voelen betekent dat je laat raken, dat je geïrriteerd, onzeker, verbaasd of verdrietig bent. Emoties heb je nodig als kompas om jezelf beter te leren kennen, want als je niet weet wat je voelt, weet je niet wie je bent, weet je niet wat je nodig hebt, weet je niet wat je blij maakt, kun je jezelf niet laten zien, weten anderen niet wie je bent, weten anderen niet wat je nodig hebt, hebben je relaties geen diepgang, ervaar je geen intimiteit en kun je je ervaringen niet delen. Het kost tijd om gevoelens weer te herkennen, te accepteren en te delen. Maar het is nooit te laat om te leren emoties meer de ruimte te geven.

Kleine stapjes nemen

Een verandering hoeft niet groot te zijn. Het kan betekenen dat je in plaats van mee te praten, je eigen mening naar voren brengt of in plaats van overal ‘ja’ op te zeggen begint ‘nee’ te zeggen of in plaats van altijd alles zelf op te lossen, kun je iemand om hulp vragen of in plaats van af te wachten, zelf initiatief nemen. In plaats van doen alsof een bijeenkomst gezellig is, deel je wat je werkelijk voelt of in plaats van veilig maar verveelt je baan behouden, ga je op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dat is kwetsbaar zijn!

De kracht van kwetsbaarheid

Er is moed voor nodig zoals Dj Stephan Bouwman zijn eigen radioprogramma 28 februari onderbrak voor een openhartige boodschap over zijn depressie. Hij draagt altijd een stemmetje met zich mee dat zegt dat het nooit goed is wat hij doet. Dat zijn verhaal zoveel positieve reacties uitlokte, is een voorbeeld van de kracht van kwetsbaarheid. Stephan laat met zijn kwetsbaarheid zien dat het geen teken van zwakte is maar juist de weg naar meer verbondenheid. Dat vraagt dat je stil staat bij wat er van binnen leeft en de moed hebt dat te erkennen en eventueel te delen.

Je kunt leren je kwetsbaarheid te accepteren en er mee om te gaan

Je kunt leren weer bewust te worden van je kwetsbaarheid. Je kunt leren om te gaan met lastige emoties van jezelf en anderen zoals boosheid, verdriet en angst. Emoties kun je leren te accepteren als een natuurlijk onderdeel van jezelf. Emoties kun je leren gebruiken als een kompas in je leven en om diepgang te creëren in je relaties.

Wat is ervoor nodig?

Wat ervoor nodig is, is bereidheid om jezelf beter te leren kennen. Dat kan confronterend zijn omdat het beeld dat je van jezelf hebt misschien niet klopt. Sommige mensen denken dat ze nuchter zijn, maar blijken uiteindelijk heel gevoelig te zijn. Dit was ook op mijzelf van toepassing. Nadat ik al jong het contact met mijn emoties kwijt was heb ik jarenlang allerlei methoden ondergaan om weer te kunnen voelen en mezelf te accepteren als een gevoelsmens. Deze rijkdom aan methoden en ervaringen gebruik ik in mijn opleiding en tijdens coaching.

Wil je hier meer over weten?

COACHING MOGELIJKHEDEN

CURSUS EMOTIES WAT MOET IK ER MEE?

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

Wil je eerst (gratis) kennismaken?
Meld je aan via het contactformulier

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl