Kwetsbaarheid betekent dat je accepteert dat onzekerheid en gevoeligheid onderdeel zijn van het mens zijn.
Wanneer je ervaart dat je goed bent zoals je bent, dan hoef je niets meer op te houden. De volgende uitdagingen kunnen je helpen:
Niet perfect hoeven zijn
Perfect bestaat niet en voor een perfectionist zeker niet, want in zijn ogen kan het altijd beter. Dus de enige weg is je eigen houding ten aanzien van jouw streven veranderen. Dat betekent dat je jezelf toe staat om fouten te maken, ook eens slordig te mogen zijn en ervaren dat ‘goed genoeg’ je leven een stuk aangenamer maakt.
Lastige gevoelens toestaan
Om je kwetsbaarheid te kunnen accepteren is het belangrijk dat je gevoelens van onzekerheid, angst, schaamte en verdriet toe staat. Je kunt deze emoties uitnodigen door ze met compassie tegemoet te treden. Uiteindelijk komt het erop neer dat je jezelf toe staat te zijn wie je bent? Alleen op die manier ontwikkel je een gevoel van eigenwaarde.
Het beeld van jezelf bijstellen
Besef dat je meer bent dan iemand die zijn best doet, zich aanpast, sterk is, alles alleen kan of altijd aardig is. Wanneer je je bewust wordt van het beschermingsgedrag kun je jezelf gaan ontdekken. Deze zoektocht begint in de kindertijd. Wat werd er van je verwacht, waar was je bang voor en waar schaamde je je voor? Welke gevoelens durfde je of mocht je niet tonen. Welke conclusies heb je getrokken over jezelf? Wat mag je van jezelf niet zijn? Wat zit er in jou verscholen dat naar buiten wil komen?
Het oordeel van anderen loslaten
Als kind wil je liefde en aandacht van je ouders. Je denkt dat je daar pas recht op hebt als je voldoet aan hun verwachtingen en leeft volgens hun normen en waarden. Deze veronderstellingen zitten diep in je verankert. Bijvoorbeeld ‘Ik ben goed als ik aandacht en zorg heb voor anderen en ik ben slecht als ik aan mijn eigen behoeften denk’. ‘Ik ben goed als ik presteer maar ik ben slecht als ik wil luieren’. Je zit gevangen in een afhankelijke ouder-kind relatie. Je voelt je schuldig wanneer je denkt dat je slecht bent, of niet goed genoeg. Nu zijn het je ouders niet meer, maar is het je leidinggevende, collega’s of je partner. Doordat je vastzit in dit kinddenken ervaar je kritiek op gedrag persoonlijk. Het is belangrijk dat je deze afhankelijkheid los laat en start met jezelf lief te hebben met al je gevoeligheden en beperkingen.
Leven vanuit je gevoel
Voelen betekent dat je laat raken, dat je geïrriteerd, onzeker, verbaasd of verdrietig bent. Emoties heb je nodig als kompas om jezelf beter te leren kennen, want als je niet weet wat je voelt, weet je niet wie je bent, weet je niet wat je nodig hebt, weet je niet wat je blij maakt, kun je jezelf niet laten zien, weten anderen niet wie je bent, weten anderen niet wat je nodig hebt, hebben je relaties geen diepgang, ervaar je geen intimiteit en kun je je ervaringen niet delen. Het kost tijd om gevoelens weer te herkennen, te accepteren en te delen. Maar het is nooit te laat om te leren emoties meer de ruimte te geven.
Kleine stapjes nemen
Een verandering hoeft niet groot te zijn. Het kan betekenen dat je in plaats van mee te praten, je eigen mening naar voren brengt of in plaats van overal ‘ja’ op te zeggen begint ‘nee’ te zeggen of in plaats van altijd alles zelf op te lossen, kun je iemand om hulp vragen of in plaats van af te wachten, zelf initiatief nemen. In plaats van doen alsof een bijeenkomst gezellig is, deel je wat je werkelijk voelt of in plaats van veilig, maar verveelt je baan behouden, ga je op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dat is kwetsbaar zijn!
De kracht van kwetsbaarheid
Er is moed voor nodig zoals Dj Stephan Bouwman zijn eigen radioprogramma 28 februari onderbrak voor een openhartige boodschap over zijn depressie. Hij draagt altijd een stemmetje met zich mee dat zegt dat het nooit goed is wat hij doet. Dat zijn verhaal zoveel positieve reacties uitlokte, is een voorbeeld van de kracht van kwetsbaarheid. Stephan laat met zijn kwetsbaarheid zien dat het geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar meer verbondenheid. Dat vraagt dat je stil staat bij wat er van binnen leeft en de moed hebt dat te erkennen en eventueel te delen.
Je kunt leren je kwetsbaarheid te accepteren en er mee om te gaan
Je kunt leren weer bewust te worden van je kwetsbaarheid. Je kunt leren om te gaan met lastige emoties van jezelf en anderen zoals boosheid, verdriet en angst. Emoties kun je leren te accepteren als een natuurlijk onderdeel van jezelf. Emoties kun je leren gebruiken als een kompas in je leven en om diepgang te creëren in je relaties.
Wat is ervoor nodig?
Wat ervoor nodig is, is bereidheid om jezelf beter te leren kennen. Dat kan confronterend zijn omdat het beeld dat je van jezelf hebt misschien niet klopt. Sommige mensen denken dat ze nuchter zijn, maar blijken uiteindelijk heel gevoelig te zijn. Dit was ook op mijzelf van toepassing. Nadat ik al jong het contact met mijn emoties kwijt was heb ik jarenlang allerlei methoden ondergaan om weer te kunnen voelen en mezelf te accepteren als een gevoelsmens. Deze rijkdom aan methoden en ervaringen gebruik ik in mijn opleiding en tijdens coaching.
Ik, Marja Postema, help je graag
Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek
OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP
Ben je al even bezig met bewustwording en je persoonlijke ontwikkeling?
Heb je behoefte aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen?
Heb je behoefte aan een persoonlijke- en/of professionele ontwikkeling?
De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.
Zowel de coaching als de opleiding vinden plaats in Amersfoort
Woon je te ver weg, maar wil je jezelf toch bevrijden van een aangepast zelf?
Dan kan de online cursus Ontspannen jezelf zijn je hierin helpen.
Heb je een vraag?
Laat het weten via het contactformulier